חומצה היאלורונית

חומצה היאלורונית 

מי מאיתנו לא מכיר את הרגע הזה שקמים בבוקר, מסתכלים על פנינו המשתקפים במראה ופתאום מגלים ״חברים״ חדשים – הקמטים. כן, סימני הזמן שמספרים את כל מה שעבר עלינו. חלקנו מקבל אותם באהבה ואילו אחרים מרגישים את הצורך להילחם בהם ולעכב אותם עוד קצת.

טבעי שנרצה לשמר את נעורינו. המראה הצעיר והרענן שאליו התרגלנו. כאן באה לעזרתנו הרפואה האסתטית על שלל פתרונותיה – חומרי המילוי, שעוזרים לעור שלנו להישאר חלק ונקי מקמטים.

למען האמת, את הטיפול המונע לקמטים יש להתחיל כבר בגיל 30. נכון שבגיל הזה לרובנו לא יהיו עדיין קמטים נראים לעין, אבל בערך בגיל זה, העור מתחיל לאבד מגמישותו. פגעי הסביבה, כמו החשיפה המרובה לשמש ולזיהום האוויר גם מתחילים לתת אותותיהם וליצור תהליכים, שבסופם מחכים לנו הקמטים.

נשאלת השאלה כיצד נלחמים בקמטים? למי שלא רוצה לאבד את מראה הפנים הצעיר, כיום הרפואה האסתטית מציעה שלל פתרונות. לחלק העליון של הפנים הבוטליניום הוא פתרון מצוין ולשליש התחתון – חומצה היאלורונית בסמיכות שמתאימה לאזור זה .

מהי חומצה היאלורונית?

בניגוד לדיספורט, שהוא רעלן סינתטי, חומצה היאלורונית היא חומר שמיוצר בגופנו. תפקידו לשמר את לחות ונפח העור, וככל שאנו מתבגרים הולך ומתמעט ריכוזו, וכך העור מאבד מגמישותו ונפחו. אלא שהחומצה ההיאלורונית הטבעית שהגוף מייצר, בעלת אורך חיים די קצר והיא נוטה להתפרק בתוך ימים ספורים.

עד שנות ה-90, השימוש העיקרי בחומצה היאלורונית היה דווקא בתעשיית המזון. באופן הדרגתי, זלג השימוש לתחום הרפואה, כאשר בהתחלה שימשה בעיקר לטיפול בבעיות מפרקים (שהרי מדובר במרכיב חשוב בסחוס המפרקי), ניתוחי עיניים וטיפול בפצעים ורק בחצי השני של שנות ה-90 של המאה הקודמת, החלה הרפואה האסתטית לנסות ולעשות שימוש יעיל בחומצה ההיאלורונית ולגייס את תכונותיה לשיפור מראה הפנים. ואכן, כיום החומצה ההיאלורונית הפכה לאחד הטיפולים הפופולריים והיעילים בתחום הרפואה האסתטית בעיקר לטיפול בקמטים ומילוי נפחים ולצורך עיבוי שפתיים, פיסול אף וכמובן לעיצוב עצמות לחיים.

בתחילת הדרך, יוצרה חומצה היאלורונית מכרבולות של תרנגולים (מקור עשיר ביותר שהנפיק כמויות נכבדות), אך היות והיה מדובר בחלבון זר מן החי, מטופלים רבים פיתחו נוגדנים ואלרגנים לחומצה היאלורונית זו. החל משנות ה-2000 מיוצרת חומצה היאלורונית סינתטית בתנאי מעבדה, בה מנקים את החומצה מחלבונים בקטריאליים, מה שמוריד את את הסיכויים לתגובות אלרגיות, ואכן כיום היא נחשבת לבטוחה ביותר. יחד עם זאת, קיימים סוגים רבים של חומרי מילוי המבוססים על חומצה היאלורונית, כאשר השוני ביניהם הוא בעיקר בריכוז ובאיכות שלה.

 

 

ישנן מספר  רב של חברות המייצרות חומרי מילוי מבוססי חומצה היאלורונית, כגון : סטילאז', בולטרו, רוונס, רסטילן, אלסטי, פילמד ועוד החומצה מיוצרת בתהליכים ביו- טכנולוגים מתקדמים ללא שימוש בחומרים מבעלי חיים. כמו כן, החומצה ההיאלורונית עוברת מספר תהליכי זיקוק שמבטיחים (BDDE) רמת ניקיון ואחידות גבוהים במיוחד המעניקים בטיחות מרבית למטופל.

חומרי המילוי הנם במרקם ג'ל חלק ועדין, הניתנים להזרקה באמצעות מחט דקיקה או קנולה המותאמת למגוון טיפולים אסתטיים, המאפשרת דיוק רב יותר ושליטה בעיצוב הרצוי של האזור המוזרק.

מיד לאחר ההזרקה החומרים ממקמים את עצמם בטבעיות בתוך הרקמה בעומקי הזרקה שונים על מנת לשחזר את הנפחים שאבדו.

הטיפול אינו כרוך בזמן החלמה וניתן לחזור לפעילות שגרתית מיד בסיומו כשהתוצאה נראית לעין מידית בסיום הטיפול ונשמרת למשך שנה ואף יותר.

האלסטיות של החומרים מושגת בשלוש דרכים:

מילוי נפחים: 
כמות מעטה של חומר מספיקה ליצירת נפחיות שממלאת את הרקמה ומאפשרת למלא קמטים ואזורים מדוללים בעור. תכונה זו מושגת הודות פיתוח איכותי והיחס בין סמיכות , אלסטיות וצמיגיות. אשר מתקבל מהמשקל המולקולרי הגבוה של החומצה ההיאלורונית בהיותה מוצלבת ומרוכזת מאוד.

התאמה  ופיסול החומר:
מיד לאחר ההזרקה ניתן לפסל את החומר, להתאים אותו ולמקם אותו בקלות בתוך הרקמה, באופן שבו הוא יוצר לפנים קווי מתאר הרמוניים.
היכולת הפלסטית הגבוהה של החומרים מאפשרת ליצור מראה חיוני ובריא באופן טבעי.